07 dec 2021
Sverige

Per Taube – entreprenör med mod och tålamod

Per taube alandsbanken

Familjeföretaget Gelba, med fokus på fastigheter och människor, har ökat rejält i värde under tre decennier. Bakom framgången står högt värderade medarbetare och medinvesterare samt grundaren Per Taube. Mod och tålamod är hans signum.

Entreprenör med tydlig vision som drivkraft

I mitten av september ringde Nasdaqs börsklocka för Arlandastad Group. Då listades bolaget på First North Growth Market. I spetsen för randet stod grundaren och huvudägaren Per Taube, vd:n Dieter Sand, Peter Wågström som tagit över ordförandeklubban efter Per Taube och Anders Wall som representerade aktieägarna som varit med från början. Det är nästa steg och en milstolpe i utvecklingen av den visionära flygplatsstaden.

För Per Taube, kollegorna och medinvesterarna påbörjades resan på allvar för tretton år sedan:

– Då var platsen iskall efter flera misslyckade satsningar på detaljhandel. Vi ägde en outlet som vi hade köpt billigt av en bank. Till skillnad mot andra såg vi områdets potential. Vi studerade andra flygplatsstäder i världen och ville göra Arlandastad till en destination. Flygplatser har samma logik var de än ligger i världen. Bland annat tittade vi närmare på Zürich och Amsterdam. Varje gång jag var på resa stannade jag några timmar extra för att se vad andra gjort. De bästa idéerna stjäl man ju, säger Per Taube.

Per Taube hade en tydlig vision för området kring Sveriges största flygplats. Han köpte upp mark och hade en långsiktig plan att utveckla ett affärsmässigt område med olika kommersiella verksamheter och skapa en urban mötesplats. I dag är hans familjeföretag Gelba genom Arlandastad Group tillsammans med Swedavia största fastighetsägarna i området.

– En flygplats är en enorm mötesplats och motor i samhället. Städer har alltid vuxit fram kring vattendrag, hamnar, vägar och järnvägsknutar. Arlandastad har alla möjligheter att växa ytterligare. Hittills har vi bara använt tio procent av marken vi äger i området. Börsnoteringen gör att vi nu går in i en ny fas, där drivna personer i ledning och styrelse fortsätter att utveckla affären. Vi har ett dröm-team på plats.

Satsningen med nya fräscha pengar och breddat ägande innebär en fortsatt satsning på flygplatsstaden som redan nu sysselsätter 30 000 personer och är ett stort besöksmål i sig.

Arlandastad Group kommer även att satsa på andra platser.

– Vi vet att det finns många oslipade diamanter som väntar på oss, så som Arlandastad gjorde en gång i tiden.

Per taube 2

”Det som driver mig är att samarbeta med spännande människor och bygga något som sticker ut.”

Per Taube

Mod och tålamod har blivit fastighetsentreprenörens signum. Per Taube vågar satsa där andra tvekar, investerar när priset är pressat och utvecklar sina projekt efter en tydlig idé och med personligt engagemang.

– Som affärsman har jag inget emot att göra bra investeringar och ett och annat klipp. Men det som driver mig är att samarbeta med spännande människor och bygga något som sticker ut. Jag brinner för visionen, är kreativ och starkt pådrivande. Kanske är jag också lite galen ibland.

Samtidigt är han medveten om att den senaste tidens framgång för det egna företaget inte enbart kommer från ett väloljat maskineri, där medarbetare och medinvesterare varit med länge och gjort ett skickligt jobb tillsammans. Den enorma värdetillväxten ska också tillskrivas låg ränta och en högt värderad fastighetsmarknad, menar han.

Per taube 4

”Bank innebär för mig långsiktiga relationer där man kan lita på varandra.”

Per Taube

För Per Taubes del innebär börsnoteringen av Arlandabolaget en del förändringar. Han är numera ”bara” ledamot i styrelsen och ska inte vara operativt aktiv längre. Styrelsens arbete leds av Peter Wågström som tidigare har varit vd för NCC. Per Taube lär dock fortsätta att vara en av projektets ivrigaste entusiaster.

Familjeföretaget, som Per Taube grundade för tre decennier sedan, förändras i takt med tiden. Han har nyligen fyllt 61 år och arbetar för att göra det redo för framtiden.

– Gelba kommer att bli mer av ett investmentbolag med olika innehav. I dag har vi ägande i bland annat Arlandastad, Steninge slott, Sturebadet och underhållningskoncernen Moment Group med bland andra Chinateatern, Oscarsteatern och Hamburger Börs. Det ser kanske lite spretigt ut, men fastigheter är en röd tråd i allt jag gör. Det är det jag kan bäst.

Per taube 3

Klockringning i samband med börsnotering på Nasdaq First North.

Från vänster Anders Wall, Per Taube, Dieter Sand, Peter Wågström.

Gelba började som ett rent managementföretag 1988. I början hade det uppdrag att hantera och göra rekonstruktioner av bolag som råkat illa ut i fastighets- och bankkrisen i början av 1990-talet. Det var ingen lätt uppgift.

– Det var bolag i fritt fall med övermäktiga problem. Jag var ung och höll på att slita ihjäl mig. Efter en tid insåg jag att jag måste ha fullt fokus på att lösa problem som jag verkligen kunde påverka. Ränteläget kunde ju inte jag göra något åt. Under de här åren lärde jag mig att man måste ha tålamod och inte ge upp. Till slut ger det hårda arbetet resultat. Det gick bra och jag fick pengar över till att utveckla en ny verksamhet efter eget huvud.

Fastighetsägare kommer ofta nära företagare som hyr lokaler för sin verksamhet. Per Taube har hjälpt till när han har kunnat och ibland har hans företag gått in och räddat verksamheter från undergång med kapital, kunskap och struktur. Det ena har lett till det andra. Ett exempel är Moment Group med fokus på scen och event.

– Det blev ett ridåfall på riktigt under coronakrisen. I det bolaget har vi gjort en ekonomisk rekonstruktion. Jag ser verkligen fram emot att restriktionerna tas bort. Det är jättekul för oss alla att vi kan börja gå på teater igen. Sturebadet har gått relativt bra under pandemin.

Steninge slott med omgivande mark förvärvade Gelba billigt 2009, när ingen annan ville eller kunde genomföra ett köp. Familjeföretaget hade en rejäl kassa efter utförsäljningen av stora delar av fastighetsbeståndet strax innan finanskrisen. Säljare var norrmannen Atle Brynestad, tidigare ägare av Duka. Det strategiska läget mellan Stockholm och Uppsala, närheten till kommunikationer och den vackra miljön lockade. Här ville han låta bygga en slottsby med hanterbara priser för de flesta. Området växer så att det knakar, och då är det viktigt att följa med i utvecklingen.

– I ett område som Steninge är det självklart att räkna in satsningar på energi, hållbarhet och klimatfrågor vid projekteringen. Det genomsyrar allt i fastighetsbranschen i dag och är en del av affären.

Entreprenörsföretaget Gelba har gått från noll till ett värde på 3,5 miljarder kronor på tre decennier. Verksamheten inryms i vackra lokaler på Villagatan på Östermalm i Stockholm.

Per Taube har varit mån om att bygga ett starkt nätverk och långvariga relationer med affärskon-takter, medinvesterare och banker. Goda relationer kring finansiering är avgörande för att ett företag med inriktning mot fastigheter ska kunna vara verksamt i både goda och dåliga tider och fortsätta att växa.

– I dag har vi flera banker. Bank innebär för mig långsiktiga relationer där man kan lita på varandra. Det jag uppskattar med Ålandsbanken är att det är en mindre och personlig bank. Den är entreprenörsdriven precis som vi och har förståelse för våra villkor.

Möten med människor har stor betydelse för Per Taube. En gång i tiden ville han bli journalist men han blev affärsman i stället. Det har gett många spännande samtal genom åren.

– Jag är god vän med affärsmannen Anders Wall och vi har gjort en hel del affärer ihop. Bland annat är vi båda ägare i Sturebadet. Han har fyllt 90 år och är en förebild och mentor för mig. Till sinnet är vi jämnåriga. Jag vet yngre personer som är mycket mer gamla gubbar än vad han är. Det inspirerar mig.

Per Taube har mycket kvar att ge. I dag kan han fastighetsbranschen och vet hur man driver ett familjeföretag med ägarintressen i flera olika verksamheter. Den överblicken hade han inte som ung.

– Om jag hade fått i uppdrag att leda ett större företag när jag var i trettioårsåldern hade det inte gått bra. I dag har jag en helt annan styrka som affärsman. Jag tycker att vi borde vara bättre på att ta till vara äldres erfarenheter i Sverige. Det är något helt annat i Asien.

Det finns ingen klar färdplan för successionen. Det är långt ifrån säkert att nästa generation tar över familjeföretaget, även om grundaren tycker att det skulle vara roligt. Det hänger på vilja och kunskap.

– I första hand vill jag att mina barn ska hitta sina egna vägar. Min äldsta dotter, Linnea, har kommit en bra bit på väg. Hon har kontor här och är medgrundare till AVA stories som är en framgångsrik erotikapp för kvinnor.

Entreprenörskapet verkar gå igen i familjen.

Per taube 5

”Om jag med lite kapital kan vara med och bidra till att en konflikt hävs med samtal utan våld känner jag att jag gör nytta.”

Per Taube

Efter sina framgångar vill Per Taube betala tillbaka till samhället. Han har bland annat varit ideellt engagerad i Kungliga Motorbåt Klubben och Scouterna. Det är viktigt att göra en insats när det är möjligt, menar han.

– I dag har jag fokus på en oerhört viktig verksamhet, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI, där Jan Eliasson är styrelseordförande. Jag bidrar ekonomiskt till den fredsskapande verksamheten och har ställt Steninge slott till förfogande för SIPRI:s säkerhetskonferenser. Om jag med lite kapital kan vara med och bidra till att en konflikt hävs med samtal utan våld känner jag att jag gör nytta. Den insatsen går också att räkna hem monetärt. En relativt liten insats kan ge en stor hävstång.

I takt med att Gelba växlar över till investmentbolag räknar Per Taube med att kunna lägga mer energi på ideella projekt. Men han vill också passa på att njuta av annat i livet som han värdesätter högt.

– Jag älskar att gå på fjället, det ger mig energi och jag gillar att åka motorbåt. Det blir det förhoppningsvis lite mer tid till framöver.

Fågeljakt är ett annat intresse. Han var nyligen på andjakt i Sörmland. Naturupplevelsen, det personliga mötet, att umgås med vänner och äta och dricka gott är minst lika viktigt som själva jakten. Då gjorde det inget att han glömde patronväskan när han skulle på passet. Det kom flera vänner till undsättning. Möten med människor är ändå det som är viktigast.

Text Anders Ström, Foto Arlandastad Group och Madeleine Pettersson

Redo att uppleva en annan typ av bank?

Hav berg klippor ostersjon alandsbanken