På norra Åland, längst ut i havsbandet där den röda graniten möter Norrhavet, ligger Havsvidden. En unik resort med hotell, konferensanläggning och ett boende utöver det vanliga. En gång skapad av Ålandsbankens tidigare vd, legenden Thorvald ”Thusse” Eriksson, för att erbjuda besökaren en lisa för själen i antroposofisk anda och i en miljö med känsla för havet. Området har utvecklats med arkitektritade Klipphus signerade Thomas Sandell och till sommaren står 17 nya hotellägenheter klara för inflyttning.
Nära stan, långt ifrån stress
På Åland är du bara några få timmar från Stockholm och Åbo, men långt ifrån vardagens stress. Här finns allt från charmig stadsmiljö, idyllisk landsbygd och böljande fält till en fantastisk kustlinje med karga klippor.
I Geta, utspritt på de röda granitklipporna vid havet, ligger Havsvidden Resort. Med arkitektritade hus som smälter in i omgivningen erbjuds allt man kan önska sig av hotell, fristående villor, restaurang, bar, lounge, konferensfaciliteter, badhus med bastu och jacuzzi, pool och dessutom norra Ålands enda gästhamn med bränslemöjligheter.
En blandning av privata villor, lägenheter och hotellrum
Havsvidden har funnits och varit öppet för gäster i snart 30 år och erbjuder allt från små mysiga hotellrum till luftiga sviter med terrass mot solnedgången. Inredningen är skandinaviskt avskalad och i dova färger för att matcha naturen.
– Mycket har hänt sedan start och vi fortsätter hela tiden att utvecklas, säger Bitte Islander, försäljnings- och marknadschef på Havsvidden AB.
Området har expanderat med över 40 fantastiska Klipphus, unika hotellägenheter, badhus och gästhamn med plats för cirka 20 båtar. – I lugn och ro, med havet utanför fönstret, finns tid att mötas. Stillheten kombinerad med naturnära upplevelser och en vidunderlig utsikt är vårt recept för en lyckad konferens eller avkopplande vistelse för privatgäster, fortsätter hon.
Den avskilda platsen är lätt att skydda vilket ger utrymme för stor integritet och är perfekt ur till exempel säkerhetsaspekt för känsliga konferenser. Det är en trygg samlingsplats för seglare, boende, hotellgäster och folk från trakten.
”För minimal åverkan på de unika klipporna byggs husen på pålar. ”
Klimatsmarta val
– Att arbeta långsiktigt, klimatsmart och därmed reducera behovet av energi är ett hygienkrav för oss, säger Bitte och syftar bland annat på att byggmaterial och produkter väljs ur ett hållbarhetsperspektiv. – Ett större grepp för att värna om naturen och göra minimal åverkan på de unika klipporna gör att vi exempelvis bygger våra hus på pålar istället för att spränga, fortsätter hon.
Med snålspolande toaletter, duschar och blandare samt genom att uppmana gästerna att använda lakan och handdukar mer än en dag minskar också vattenförbrukningen. Och med ett aktivt jobb för bättre beställningsrutiner har man betydligt färre transporter till och från resorten nu. – Vår köksmästare handlar lokala råvaror och på sommaren har vi vår egen örtträdgård. Men det finns mer att göra. Vi ser hela tiden över våra rutiner för att få in ett cirkulärt tänkande.
En gammal myt
För den som inte nöjer sig med ett enstaka besök finns möjlighet att investera i ett privat boende. – Vi har märkt att det finns en myt att man måste vara ålänning för att få köpa hus på Åland men så är det inte, förklarar Bitte. Förmodligen är det ett missförstånd kopplat till den åländska hembygdsrätten. Enkelt förklarat är det en rättighet som bland annat innebär att du måste vara finländsk medborgare folkbokförd på Åland för att äga och besitta fast egendom här. Men aktier i ett bostadsaktiebolag kan man, oavsett nationalitet, köpa och äga utan tillstånd.
”Aktier i ett bostadsaktiebolag på Åland kan vem som helst köpa och äga.”
Arkitektritade Klipphus
Det var under 2000-talet som Havsvidden utökades med de exklusiva Klipphusen, vinklade på ett sätt som gör att de vackert smälter in i landskapet och på bästa sätt utnyttjar ljus och rymd. De är individuellt inredda med ett, två eller tre sovrum. Umgängesytorna är generöst tilltagna med stora terrasser och spektakulär utsikt mot havet. Vissa har även bastu och jacuzzi ute på altanen. Nationaliteten på husens ägare varierar.
Många är svenskar, men även finnar, luxemburgare och schweizare finns representerade. – Det som mest lockar våra köpare är stillheten och den magiska omgivningen. Framförallt är det faktiskt de schweiziska gästerna som uttrycker stor uppskattning och förundran över tystnaden, enligt Bitte.
”Njut av värmen i bastun, ta ett svalkande dopp eller koppla av i jacuzzin med magisk havsutsikt.”
Fritidsboende perfekt för uthyrning
Med utgångspunkt i det bästa från villorna, det som gästerna uppskattat allra mest, har 17 nya hotellägenheter med utpräglad premiumkänsla skapats. Ett bekvämt compact living med stora panoramafönster, bad och bastu med vidsträckt utsikt samt jacuzzi på den egna terassen och ett inglasat uterum som förlänger sommarmånaderna. Det är den kända arkitekten Thomas Sandell som varit tongivande till designen av Klipphusen och vars formspråk även går igen i arkitekturen på de nya lägenheterna. – Ett fullständigt unikt och samtidigt så enkelt boende, bara några timmars båtfärd från Stockholm och Mälardalsregionen, förklarar Bitte. Både hus och lägenheter är utmärkta för uthyrning också, med möjlighet att tjäna upp till 100 €/dag utan att lyfta ett finger. Havsvidden ombesörjer allt det praktiska. Som ägare anländer du till ett nystädat hem. Sängen är bäddad, jacuzzin redo och bastun är uppvärmd.
Framtidsplaner
Miljön kring Havsvidden är lika spektakulär oavsett sol och värme på sommaren eller stormar och snö på vintern. Men säsongsvariationen är stor. Under sommaren är det ofta fullbelagt medan det är betydligt lugnare under vinterhalvåret. Ambitionen är därför att utöka konferenserna under vintern och på sikt utveckla området på ett sätt som erbjuder såväl fritids- som permanentboende. Här finns en stor potential.
Under de närmaste åren ligger ytterligare planer på att bygga ett antal större Klipphus om majestätiska 200 kvm. Drömmen är också att formge ett högre landmärke, ett punkthus, som erbjuder en lägenhet per plan vilket innebär att man får utsikt i varje väderstreck. – Vi är så tacksamma över att få driva Thusses drömmar vidare och välkomna nya gäster från alla kontinenter, avslutar Bitte. Jag hoppas att han ler i sin himmel och är nöjd med det vi gör. Han var en man full av idéer och fantastiska visioner.
Havsviddens Historia
Havsviddens historia började med att den pensionerande bankdirektören Thorvald ”Thusse” Eriksson och hustrun Birgitta förälskade sig i den vilda naturen på norra Åland och ville ge andra människor möjlighet att njuta av miljön. Tanken på att skapa ett rekreations- och hälsocenter på klipporna vid havet föddes och sommaren 1990 öppnades Havsvidden för första gången.
Hotellet skapades i antroposofisk anda utifrån tron på positiva och negativa energiflöden. Det är bland annat därför hotellkropparna är vända så att gästerna hälsas godmorgon av solen i öster och får vila huvudet i väster.
Idag drivs Havsvidden av två olika bolag; Havsvidden AB som äger marken och förvaltar byggnader, bygger nya hus och projekterar nya byggnationer samt Havsvidden Management AB som driver den dagliga verksamheten för besökande gäster med uthyrning av hotellrum och Klipphus.
Koordinaterna till hamnen är: N 60º 25´ 3” E 19º 54´ 7”
Text Kajsa Öijerholm Foto Sebastian Jern, Upzone Studios
-
Ålandsbanken BloggLadda ned pdf
11.08.2020 -
Kundtidning Ålandsbanking
I tidningen behandlar vi aktuella teman och händelser i banken och i Sverige.
-
Östersjöprojektet
Östersjön ligger oss varmt om hjärtat. För en bank med rötterna mitt i Östersjön är det naturligt att agera för ett friskare hav.
Läs mer om Östersjöprojektet