Drömmen som gick i uppfyllelse

33 Drömmen Som Gick I Uppfyllelse 2

När Brasse lyfte åländska pängar*

1979

Äntligen skulle Torbjörn Eliassons dröm gå i uppfyllelse. Eliasson hade länge sjungit bankautomatens lovsång på Ålands Sparbank i Mariehamn – men för döva öron. Så när han 1976 värvades till Ålandsbanken såg han sin chans.

– Jag föreslog genast för vd Thorvald ”Thusse” Eriksson att vi skulle börja med automater. Det dröjde inte länge innan Thusse och övriga gänget tände på idén. Sådan var Thusse, han gillade nya idéer och fick man med honom var det bara att köra, säger Torbjörn Eliasson.

Minibanken hade premiär i juni 1979 och Ålandsbanken blev den andra banken i Finland att erbjuda sina kunder nymodigheten. Eliasson insåg att det inte skadade att krydda reklamkampanjen för automaten med en kändis. Skådespelaren Brasse Brännström engagerades för uppdraget. Men varför föll valet på just Brännström?

– Det berodde på att han då var sambo med artisten Lill Lindfors och vi hade en gemensam vän. Lill har ju dessutom band till Åland så Brasse tvekade inte att ställa upp, säger Torbjörn Eliasson.

Trots stjärnglansen är Ålands första bankautomat ändå bara en flyktig blinkning i historien. Den sanna stjärnan i sammanhanget är det bankkort som matades in i automaten.

Från det att kortet såg dagens ljus har det haft en mycket egendomlig inverkan på folk.

*) På åländska heter det pängar (eller pängah). Författaren Leo Löthman drar sig till minnes att hans skråbroder Valdemar Nyman (1904–1998) är den som mest träffande har förklarat varför pengar på åländska bör stavas pängar: Det har förstås att göra med den rätta klangen av lystenhet. När någon säger pängar så hörs det riktigt hur det vattnas i munnen på talaren.


Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Ålandsbankens arkiv.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?